Arra gondoltam, hogy miután megtanultuk a hangok kiejtését, olvassunk hangosan fel hangosan pár szót! Ebben segítségetekre lesz néhány videó. Elsősorban a problémásabb hangokat fogjuk gyakorolni. 

Kezdjük is el a g hanggal. Erről ugye már írtam, hogy általában g-nek kell ejteni, azonban az e és i hangok előtt erőteljes h-nak ejtendő. Természetesen vannak olyan szavaik is, amelyekben ge-t és gi-t kell kimondani. A spanyolokról tudni kell, hogy számukra elsődleges a kiejtés, és ennek vetik alá az írásmódot. Így fejlődhetett ki az az eset, hogy ha ragozás folytán vagy más okból ge-re és gi-re van szükségük, akkor azt írásban gue-nek és gui-nek jelölik. A következő videóban egy kedves néni beszél a g hangról, s néhány példát is meghallgathatunk. Azt vegyétek figyelembe, hogy a kedves néni latin amerikai. Ebből következik, hogy a spanyol plátano (banán) itt másképpen jelenik meg, de a kiejtés gyakorlására tökéletes. :D

A következő legyen az r hang. Erről ugye semmit különöset nem kell tudni, csak annyit, hogy a spanyolok általában jobban megpörgetik, mint mi. Gondoljunk a répa, retek, mogyoróra és sokkal egyszerűbb lesz elképzelni. Majd a videóban láthatjátok, hogy vagy egy enyhébb r, mely általában két magánhangzó között áll, és van egy erőteljesebb r. És használják a rr-et akkor, ha egy erőteljesebb r hangot szeretnének két magánhangzó között. Próbáljuk meg utána mondani a szavakat!

Nézzük most meg a h és a j hangokat! Azt már ugye említettem, hogy a h-t sosem ejtjük. A j pedig mindig erőteljes magyar h. Ezekről mást nem is kell tudni. Ismételjük a példaszavakat!

 
 Folytassuk megkezdett utunkat a b és v hangokkal. Ezekről ugye azt írtam, hogy megegyezik a kiejtésük nagyjából, hiszen mindkettőt b-nek kell ejteni. Picit azonban enyhébb b legyen, mint a magyar. A néni a videóban arról beszél, hogy bizonyos esetekben a v megmarad v-nek kiejtésben. Azt mondja, hogy ve és vi esetén. Én eddigi életem során az összes spanyoltól egy enyhébb b-t hallottam ezeken a helyeken is, így én is ezt használom. De mindenkinek szíve joga ezt eldönteni. Mondjuk utána a szavakat!


 A soron következő a dupla l betű, azaz ll hang. Ezzel csak annyi probléma lesz, hogy a néni enyhén zs-sen ejti ezeket a szavakat. Ezt felejtsétek el, és a jé vagy gyé hangokat tartsátok szemetek előtt! Tehát, amikor azt látjátok, hogy lla, akkor azt úgy ejtsétek, hogy gyá esetleg . Ebben a videóban találkozhattok az y betűvel is, melynek általána ugyanolyan a hangzása, de előfordul, hogy i lesz belőle kiejtéskor.

A végére hagytam azt a videót, melyben csak a szavak kiejtésén van a hangsúly. Itt elsősorban a z és c hangok lesznek előtérben. A szavak jelentése még egyáltalán nem fontos, azzal most még ne is foglalkozzatok, csak az ismétlésükre koncentráljatok! nagyon szépen hallatszik a fog-nyelv hang, amiről már beszéltem. Tehát soha ne legyen belőle sz!



 

Remélem, élveztétek ezt az órát is! Hamarosan újra jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://esque.blog.hu/api/trackback/id/tr92715680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása