A spanyol kulturális minisztérium idén is kiosztotta a Szépművészeti Aranyérmet azon művészek között, akik 2010 folyamán sokat tettek a spanyol kultura ügyében. Ezek az emberek, esetleg társaságok nemzetközi sikereket is elértek, s így öregbítették Spanyolország hírnevét. Ha kíváncsiak vagytok a díjazottakra, kattintsatok a továbbra!

 

 

 

 


Az idei díjazottak közt talán a legismertebb név Alejandro Sanz. A Grammy-gíja mellett még egy Shakira-duettel is büszkélkedhet, és most ezt az elismerést is megkapta. Idézzük is fel ezt a duettet:


A következő a sorban szintén zenész, s a Peret művésznevet viseli. Egyébként a becsületes neve Pedro Pubill Calaf, s a katalán rumba legnagyobb képviselője. Vicces videóklip tőle:

 

Forges (Antonio Fraguas) egy kissé más oldalát képviseli a művészetnek, de maradhatunk a humornál. Ő nem a hangjával, hanem a kezével alkot. Rövid képregényeket készít, vagy egy-egy képregénykockán nevetteti meg a spanyolokat. Az oldalán számos példát találhattok. (A nevére kattintva.)
José Miguel Arroyo, azaz Joselito, a nagy spanyol matador is részesült az elismerésben. 2004-ben ugyan visszavonult a szakmájából, de még most is sokat tesz szervezetén keresztül, hogy a spanyol hagyomány fennmaradhasson, s a turisták is elfogadják.

María del Mar Bonet egy katalán nyelven éneklő hölgy, akit szintén kitüntettek idén. Hallgassátok hát tőle:

 A neves zeneszerző, Carlos Cruz de Castro is megkapta az arany medált. Nekem kissé félelmetes zenéket szerez, de embere válogatja. :D

Estrella de Diego író és kutatónő nemzetközileg is elismert, s most ezt a díjat is megkapta.

 

Lola de Ávila táncosnő és tanár. Szintén részesült az elismerésben. Az anyukája is táncosnő, s természetesen tőle tanult mindent. Ezen a képen is vele láthatjátok:

A következő díjazott Concha Jerez, aki intermédia művészként alkot.

Nazario Luque, azaz Nazario munkásságát is elismerték április 8-án. Egy képregény illusztrátorról, festőről van szó. Érdemes megnézni a honlapját. (a nevére kattintva)

Marcos Ana (Frenando Macarro Castillo) autodidakta módon sajátította el a költészet művészetét. Több mint 20 évet kellett eltöltenie börtönben a spanyol polgárháborút követően, s ekkor kezdett el írni. 

A 2011. február 27-én elhunyt sevillai Pepín Martín Vázquezt sajnos, már nem tudták személyesen díjazni. Szintén egy matadorról van szó.

 

A fotográfus Pilar Pequeño is részesült az elismerésben. Különös, általában fekete-fehér képeit érdemes megnézni.

Amancio Prada zeneszerző és énekes is a díjazottak közt szerepel.

A következő személy, egyike a flamenco legnevesebb képviselőinek. Ő Merche Esmeralda. Nézzünk tőle egy filjelenetet Carlos Saura filmjéből!

Az író és forgatókönyvíró Dolores Salvador Maldonado is idén kapta meg a díjat.

Újból egy festőről, illusztrátorról esik szó, Ceesepe a művészneve. Látogassatok el a weboldalára!

A kötéltáncos Atilina Segura is díjat kapott, azonban nem lehet találni semmit róla az interneten.

A bűvész Juan Tamariz is elnyerte e díjat. Nézzünk tőle egy trükköt! :D

 

Patrícia Urqiola Molinero, aki építész és dizájner is részesült az elismerésben. Habár Olaszországban alkot, és New Yorkban állítják ki munkáit a spanyolok büszkék rá! Itt számos általa tervezett bútort találhattok!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő díjazott nem egy személy, hanem az Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de Espana. Ez a szervezet 1986 óta foglalkozik a spanyol mozi népszerűsítésével. Nem mellékes, hogy ők is díjazzák minden évben a filmes szakma nagyjait.

 

Az Asociación Creadores de Moda de Espana, azaz ACME szintén egy ilyen díjjal büszkélkedhet. Az ország minden pontjából magába foglal tervezőket, dizájnereket 1998 óta. Számos hazai és nemzetközi rendezvény kifutóján találkozhatunk velük.

 

 

 

 

 

A Club de Música y Jazz San Juan Evangelista egy olyan szervezet, mely a flamencónak, jazznek szenteli magát. 1970 óta minden évben szervez egy hatalmas fesztivált, ahová a spanyolok és más nemzetek nagyjait hívja meg fellépni. Nagyon jól néz ki a YouTube oldaluk!

 

 

Az Uroc Teatro egy 1985-ben alapított színháztársulat. Sokat tettek a Franco utáni átmenet korszakában a színház fennmaradása, fejlődése érdekében. Gyermek- és felnőtt darabokkal is szórakoztatják a nézőket, s gyakori a fellépésük nemzetközi színpadokon is.

 

 

 

 

 

 

 

Az utolsó a sorban a Violeta Denou nevet viselő társaság, mely illusztrátorokból áll. Legnagyobb munkájuk a Teo nevű kisfiúról szóló könyvsorozat. Ezt már 15 másik nyelvre fordították le. Látogassatok el az oldalukra, igen játékosra sikerült. :D

 

 

 

 

Nektek melyik díjazott munkássága tetszik a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://esque.blog.hu/api/trackback/id/tr312814835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása